Jak jeść jak sportowiec i schudnąć

Bądźmy szczerzy: nie jesteś przeciętną osobą, która chodzi na siłownię. Jesteś sportowcem, który ciężko trenuje i potrzebuje wyczynowej diety. Musisz odżywiać się prawidłowo, aby osiągać dobre wyniki, regenerować się i nabierać sił, aby w dniu meczu móc rywalizować na najwyższym poziomie. Niestety, większość ludzi uważa, że sportowcy potrzebują specjalnej żywności lub planów żywieniowych. Au contraire! Sportowcy nie mogą być konkurencyjni, jedząc jak zwykły człowiek. Czyste i zielone" nawyki żywieniowe większości wegan, wegetarian i osób o zdrowych zmysłach są dobre dla ogólnego samopoczucia, ale fatalne dla wyników sportowych, chyba że po każdym posiłku chcesz biegać sprintem z dala od obrońców, obrońców blokujących strzały i bramkarzy tak szybko, jak to możliwe.

Jak powinna wyglądać dieta sportowca?

Zacznijmy od podstaw: dieta każdego sportowca powinna być dostosowana do jego dyscypliny i celów. Niektórzy naukowcy zaproponowali jednak ogólne wytyczne żywieniowe, które pomogą wszystkim sportowcom odżywiać się w sposób zapewniający maksymalną wydajność.

  • Wytyczne te obejmują spożywanie wystarczającej ilości białka, utrzymywanie umiarkowanego spożycia węglowodanów i umiarkowane spożywanie tłuszczów w diecie.

  • Osoby z nietolerancją laktozy, uczulone na jajka lub wybierające weganizm będą musiały nieco więcej planować.

Osoby uprawiające sport amatorsko powinny stosować bardziej umiarkowaną dietę niż sportowcy zawodowi. Sportowcy wyczynowi mogą potrzebować nawet 5 razy więcej kalorii niż osoby nieuprawiające sportu. Sportowcy, którzy trenują ponad 2 godziny dziennie, zazwyczaj wymagają diety składającej się z 60-70% węglowodanów, 20-25% białka i 10-15% tłuszczu.

Białka, węglowodany i tłuszcze

Sportowcy potrzebują diety bogatej w białka, o niskiej zawartości węglowodanów i tłuszczów. Białka są potrzebne do wzrostu i naprawy mięśni, a także do zmniejszenia zmęczenia. Węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu. Jednak ich nadmiar może być szkodliwy, prowadząc do przybierania na wadze i pogorszenia wydolności organizmu. Tłuszcze są potrzebne do produkcji hormonów i niektórych funkcji mózgu, ale zbyt duża ich ilość może zwiększyć ryzyko chorób serca. Sportowcy powinni spożywać więcej węglowodanów w okresie treningowym, ponieważ są one głównym źródłem energii. Węglowodany znajdują się w takich produktach, jak makaron, chleb, ziemniaki, ryż, fasola, owies, owoce, warzywa i produkty mleczne. Planując swoją dietę, należy pamiętać o dostarczaniu odpowiedniej ilości węglowodanów, ale nie za dużo. Codziennie należy spożywać około 2 lub 3 gramów węglowodanów na każdy funt masy ciała.